Vedd a pólót! Vidd a stílust!


Művészsarok - A festés

2013.09.02 19:14

  Ki, mire, hogyan, mivel, mit szeret alkotni? Amíg el nem merül a festészettel épp csak ismerkedő leendő alkotó a művészellátó boltok és az internet kínálatában, és nem talál rá a saját technikáira és alapanyagaira, elég megterhelő és energiaigényes kiválasztani, hol kezdjük a dolgot. Ezt a "kanyart" szeretnénk most levágni művészjelölt látogatóink számára. 

 Legismertebb, és a kezdő alkotó számára is legegyértelműbbnek tűnő választás a vászon. Ennek a keretre feszített, multiknál néha csomagban kapható alap előnye, hogy előkezelt, könnyen csúszik rajta az ecset, így elképzeléseid hamarabb megvalósulnak, nem kell figyelned az ecset útjára, szabadon vihető fel és húzható rajta a festék. Hátránya, hogy drága, még művészellátókban is. A próbálkozáshoz, első alkotások alapjának bátran ajánljuk számodra a kartont, ami általában adódik otthon is, illetve a családban, baráti körben vásárolt tv-k, hűtők dobozát feldarabolva rendkívül kényelmes "vásznak" állíthatók így elő 0 forintból. Mindenképpen érdemes kipróbálni a vásznat is, mi csak saját tapasztalatunkat osztjuk itt meg veled, hogy nem kell feltétlenül tízezreket költeni, ha festeni akarsz, na és nem attól művész a művész, hogy vászonra fest. Kisebb képekhez például nagyon jó az ágyneműhuzat, vagy egyébb textil csomagolásában talált kartonlap is. Ha ráállsz a munkára, hamarosan úgyis vadászni fogod még a legkisebb kartondarabot is, és vadászsólyomként lesed ismerőseidet, ha bontanak valamit. Ami másnak szemét, abból még lehet a te első alkotásod:)

Festékanyagnak általában akrilfestéket használunk, ennek előnye, hogy szépek a színei, telítettek, jól keverhetőek, mégsem rossz szagú, könnyen kezelhető, a vásznon hamar szárad. Ráadásul száradás előtt vízzel lemosható, száradás után pedig viszonylag simán kikaparható. Kezdetnek elég, ha megveszed az alapszíneket: fehéret, feketét, kéket, sárgát és pirosat. Ezekből kikeverhető a paletta minden színe. Persze festhetsz temperával, vízfestékkel is. Az előbbi jó, ha vastagabb réteget akarsz képezni (ezt az akril nem nagyon tudja), utóbbival pedig légies képet alkothatsz. A hagyományos olajfesték is megér egy próbát, de nagyon erős szagú, nehezen felhordható és húzható, keverése nem egyszerű, így költséges, mert darabonként is drága. Viszont ezzel képezhetsz olyan felületeket, amit még osztálykirándulásos korodban a múzeumok képein láttál. 

Ezen kívül bíztatunk minden szokatlan és új dolog, technika kipróbálására a képeiden, ami csak eszedbe jut. Úgyis kialakul, melyikkel lehet dolgozni hosszú távon, melyik tetszik meg igazán. Soha ne tartson vissza, hogy ez nem szokás, vagy hogy még senki nem csinálta ezt. A legfontosabb, hogy neked tetszen a műved. 

 

Jó alkotást kíván az Egyedi Pólók Tárháza!

 

Fordulj hozzánk bizalommal. Ha van véleményed a témáról, írd meg nekünk az egyedipoloktarhaza@gmail.com e-mail címre! Észrevételeid segítenek abban, hogy folyamatosan fejlesszük mintatárunkat és minél változatosabb formákkal és alkotásokkal gazdagíthassuk a hétköznapokat. Visszajelzéseket mindig szívesen fogadunk.

—————

Vissza